Een ogenblik geduld a.u.b.

Waarstaatjegemeente versie 2019 is live!

door Victor van Hagen

 

Sinds vandaag is de nieuwe versie van het gemeentelijk dataplatform Waarstaatjegemeente live! Het platform is op een aantal punten ingrijpend vernieuwd, op basis van uw wensen als gebruiker. Zo krijgt u meer mogelijkheden voor maatwerk en hergebruik en heeft Waarstaatjegemeente ook een nieuw uiterlijk gekregen.

 

Voornaamste wijzigingen

De voornaamste wijzigingen op een rijtje:

  • U kunt nu uw eigen maatwerkdashboard samenstellen in ‘Mijn WSJG’ en dit hergebruiken en delen met anderen;
  • Daarbij kunt u niet alleen kiezen uit de circa 200 indicatoren die al in de bestaande dashboards zijn opgenomen, maar uit alle ruim 2500 indicatoren in onze database;
  • De navigatie en het uiterlijk van WSJG zijn gemoderniseerd en sluiten nu aan bij andere platforms van de VNG.

 

Wat is er nog meer veranderd?

Als homepage hebben wij niet langer de pagina met nieuws en vier blokken met een nieuwswaardig cijfer. U komt nu rechtstreeks bij de data van onze thema’s uit. Dit zijn de ‘blauwe’ dashboards uit de vorige versie van het platform: Wonen en Leefklimaat, Openbare Orde en Veiligheid, Bedrijvigheid en Economie, Werk en Inkomen, Onderwijs, Jeugd en Jeugdhulpverlening, Gezondheidsverschillen, Gemeentelijke Financiën, Dienstverlening en Digitalisering en Energie en Klimaat.

 

Onder ‘Producten’ vindt u de eerdere ‘groene’ dashboards terug: Burgerpeiling, Ondernemerspeiling, Besluit Begroting en Verantwoording, de Lokale Monitor Wonen, de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein, Zorggebruik en de Sustainable Development Goals.

 

U kunt steeds kiezen voor twee verschillende manieren waarop de data getoond wordt: ‘toon als lijst’ en ‘toon als grid’. Wat niet verandert, is de beschikbare data. Alle gegevens uit de huidige versie van Waarstaatjegemeente blijven in de nieuwe versie gewoon beschikbaar.

 

Webinar

Op dinsdagochtend 12 maart was er een drukbezocht webinar over de nieuwe versie van Waarstaatjegemeente. Dat webinar van ongeveer 50 minuten kunt u terugkijken op: youtube.com/watch?v=v1KdMpjyxf0

 

Uw feedback

Bij een ingrijpende vernieuwing als deze is het niet ondenkbaar dat het platform tijdelijk niet naar behoren werkt. Daarvoor vragen wij uw begrip. Uw feedback is te allen tijde meer dan welkom op waarstaatjegemeente@vng.nl

 

Over Waarstaatjegemeente

Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op deze site vindt u kengetallen van alle 355 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. De ‘dashboards’ maken het makkelijk om gemeenten te vergelijken met elkaar of met regionale en landelijke gemiddelden. Het platform blijkt niet alleen interessant voor gemeenten: de site trok in 2018 ruim 520.000 bezoekers.