Een ogenblik geduld a.u.b.

API

(Beta) API voor Waarstaatjegemeente.nl

VNG stelt een bèta-versie van een API (Application Programming Interface) voor Waarstaatjegemeente.nl aan maximaal 40 gemeenten ter beschikking. Gebruikers van de site kunnen op deze manier cijfers over alle gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen automatisch verversen, op hun eigen manier en in hun eigen tools gebruiken, en zelf apps maken. Voor gemeenten zijn er tips en trainingsmateriaal beschikbaar gesteld. Ga naar Pleio Kennisnetwerk Data en Samenleving > Themagroep Waarstaatjegemeente.nl (registratie is nodig). Bekijk de Blogs, Vragen en Bestanden.

We hebben de ambitie om op termijn de bèta-versie om te zetten naar een definitieve API. Door nu met een groep van gemeenten te starten met de bèta-versie kunnen we de API in de toekomst nog beter laten aansluiten op de gebruikersbehoefte.

Oproep via URL

De API is een ODATA Webservice, en voldoet aan ISO-normeringen voor de OASIS ODATA standaard. De concept documentatie is momenteel alleen beschikbaar als PDF. De WSJG-API kan worden aangeroepen via een URL (Uniform Resource Locator). Binnen deze URL geeft u met parameters (indicatoren, gebieden, perioden) aan welke selectie van gegevens opgehaald moet worden. De WSJG-API retourneert gevraagde gegevens in JSON-formaat.

API-key

Om de WSJG-API te kunnen gebruiken heeft een gebruiker ter authenticatie een API-key nodig. Deze moet bij elke aanroep meegegeven worden. Toegang tot de API kan aangevraagd worden via het aanmeldformulier.

Bij gebruik van de WSJG-API gaat u akkoord met onze gebruiksvoorwaarden die in dit document vermeld worden. Bij verkeerd gebruik of misbruik van de API nemen we contact met u op. In het uiterste geval trekken we de API-key in.

Contact

Technische vragen over de WSJG-API kunt u stellen via waarstaatjegemeente@vng.nl Voor inhoudelijke vragen over de data gebruikt u de contactpagina.

Financiering

Het gebruik van de WSJG-API wordt gefinancierd door de Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU), en gefaciliteerd door VNG Realisatie.