Een ogenblik geduld a.u.b.

Over deze site

De hoeveelheid data in de wereld neemt exponentieel toe en wordt tegenwoordig ook automatisch gegenereerd door het gebruik van internet, apps, sociale media en tal van sensoren. VNG Realisatie helpt gemeenten om uit deze stortvloed aan data de juiste informatie te filteren en daarmee hun prestaties te verbeteren. Het dataplatform Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op deze site vindt u cijfers over alle 355 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. De ‘dashboards’ maken het makkelijk om gemeenten te vergelijken.

Mijn WSJG

VNG Realisatie beheert en ontwikkelt het platform. De meest recente editie verscheen in maart 2019. Naast een verbeterde navigatie en een gemoderniseerd uiterlijk biedt Waarstaatjegemeente sindsdien een aantal nieuwe functies. Zo kunt u nu uw eigen maatwerkdashboard samenstellen in ‘Mijn WSJG’ en dit hergebruiken en delen met anderen. Daarbij kunt u niet alleen kiezen uit de circa 200 indicatoren die al in de bestaande dashboards zijn opgenomen, maar uit alle ruim 2500 indicatoren in onze database.

Openbaar toegankelijk

Waarstaatjegemeente is bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe hun gemeente ervoor staat. Gebruikers kunnen de data uit het platform gebruiken voor bijvoorbeeld besluitvorming, agendavorming, verantwoording, benchmarking of voor onderzoek. De informatie is openbaar toegankelijk.

Database en bronnen

In de database vindt u veel cijfers die met elkaar te vergelijken en te verbinden zijn. Hier kunt u kaartjes, tabellen en grafieken maken voor eigen gebruik. De data is afkomstig uit verschillende bronnen en onderzoeken zoals burger- en ondernemerspeilingen, het CBS en andere centrale databronnen.

Drie instructievideo’s

Met drie korte video’s maken we nieuwe èn ervaren gebruikers van Waarstaatjegemeente graag wegwijs en bekend met de vele mogelijkheden. In video 1 leggen we de basis uit: wat is Waarstaatjegemeente, hoe bekijk ik de data en hoe maak ik vergelijkingen? In video 2 komen speciale functies aan bod, zoals het maken van een eigen maatwerkdashboard in ‘MijnWSJG’. Ook het samenstellen van een eigen vergelijkingsgebied en uitgebreid zoeken in de circa 2500 indicatoren van de database onder het platform wordt in beeld gebracht. Video 3 zoomt in op het gebruik van die database, die de basis vormt van Waarstaatjegemeente. De video’s duren elk circa vier minuten en laten u stap voor stap zien hoe u een bepaalde bewerking van de gegevens zelf kunt uitvoeren.

Gebruik gegevens en bronvermelding

Het overnemen van gegevens uit Waarstaatjegemeente is toegestaan met bronvermelding. Wij waarderen het daarnaast als u ons via waarstaatjegemeente@vng.nl wilt informeren over het gebruik van data van het platform voor een publicatie of onderzoek. De website is ontwikkeld door VNG Realisatie met behulp van Swing Viewer, Swing Mosaic en Ballroom van ABF Research in Delft.