Een ogenblik geduld a.u.b.

Over Waarstaatjegemeente

De hoeveelheid data in de wereld neemt exponentieel toe. VNG Realisatie helpt gemeenten om uit deze stortvloed aan gegevens de juiste informatie te filteren en daarmee hun prestaties te verbeteren. Het dataplatform Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data voor, van en over gemeenten, toegankelijk voor iedereen. Op de site vindt u cijfers over alle Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. Selecteer een gemeente en vergelijk deze in de verschillende dashboards en rapporten gemakkelijk met een andere gemeente of ander gebiedsniveau.

Wegwijs op Waarstaatjegemeente

In juni 2023 is de landingspagina van Waarstaatjegemeente vernieuwd. Om het navigeren tussen verschillende onderwerpen en beleidsthema’s makkelijker te maken, zijn alle dashboards, rapporten en toepassingen onderverdeeld in drie domeinen; Sociaal, Fysiek en Lokaal bestuur en veiligheid. Binnenkort verschijnen er nieuwe instructievideo’s waarin de basis van Waarstaatjegemeente wordt uitgelegd en waarin we u meenemen in de onderliggende database.

Om gericht te zoeken naar een indicator over een specifiek onderwerp, kunt u gebruik maken van de zoekfunctie. Bekijk op deze pagina hoe u indicatoren zoekt, vindt en deelt. Zoekt u meer informatie over de data en de bron? Bekijk de afbeeldingen (pdf) hoe u meer metadata vindt in de database (Swing Viewer).

De software (Swing) waarmee de dashboards, rapporten en database worden gebouwd, wordt regelmatig geüpdatet. Bekijk alle Swing-productupdates en releasenotes met de belangrijkste wijzigingen voor de gebruikers van ons platform.

Wij organiseren ook regelmatig webinars over het gebruik van het platform, die u kunt terugkijken. 

Openbaar toegankelijk

Waarstaatjegemeente is voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe een gemeente ervoor staat. De data biedt meerwaarde voor bijvoorbeeld besluitvorming, agendavorming, verantwoording, benchmarking of onderzoek. De data op het platform is openbaar toegankelijk.

Dieper inzicht met de database

Naast de dashboards kunt u ook gebruikmaken van de onderliggende database die al onze indicatoren bevat. Hier kunt u kaartjes, tabellen en grafieken maken voor eigen gebruik. U kunt de gegevens onderling met elkaar verbinden en vergelijken. U vindt de link naar de database onderaan elke pagina en in de detailview van elke tegel. In deze instructievideo leggen we uit hoe de database werkt. Is dit uw eerste bezoek? Ga via de Menu-knop (3 horizontale lijnen) naar Selectieassistent en volg de stap-voor-stap-begeleiding. Tevens is er een handleiding beschikbaar.

Exporteren van gegevens

Er zijn verschillende manieren waarop de data op waarstaatjegemeente handmatig of geautomatiseerd vanuit de database geëxporteerd kan worden. Zelfgemaakte tabellen, figuren en presentaties kunnen gedeeld worden met behulp van een URL, of geëxporteerd in verschillende bestandstypen. Daarnaast is het nu ook mogelijk om gegevens gestandaardiseerd en automatisch op te halen en te verversen met een API (Application Programming Interface). Meer informatie over de API en het aanvragen van een API key vindt u hier.

Bronnen en actualisatie

De data is afkomstig uit verschillende bronnen, zoals gemeenten, burger- en ondernemerspeilingen, het CBS, COELO, DUO, GGD, Kadaster, de Kamer van Koophandel, de Kiesraad, NOC*NSF, Logius, het RIVM en Veiligheid.nl. Wilt u weten wanneer bepaalde gegevens geactualiseerd worden? Raadpleeg de broninformatie in de detailview op de tegels in de verschillende dashboards en rapporten.

Gebruik gegevens en bronvermelding

Het overnemen van gegevens uit Waarstaatjegemeente is met bronvermelding toegestaan. Daarnaast waarderen wij het als u ons via waarstaatjegemeente@vng.nl wilt informeren over het gebruik van data van het platform voor een publicatie of onderzoek. De website is ontwikkeld door VNG Realisatie met behulp van de Swing Software van ABF Research in Delft.