Een ogenblik geduld a.u.b.

Data en inzichten: ontdek de nieuwe Waarstaatjegemeente.nl

door Sebastiaan van Delft
Steeds meer gemeentebestuurders en ambtenaren die datagedreven werken, maken gebruik van de schat aan data die op het dataplatform Waarstaatjegemeente.nl is te vinden. De vernieuwde website maakt de informatie over alle gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen nu nog toegankelijker.

Vernieuwde website

Op de nieuwe landingspagina staan drie domeinen centraal: Sociaal, Fysiek en Lokaal bestuur en veiligheid. Vandaar is het makkelijk navigeren naar relevante dashboards, rapporten en andere (externe) datatoepassingen, die betrekking hebben op de drie domeinen.  Hierin zijn cijfers te vinden over de verschillende, voor gemeenten relevante beleidsterreinen. Denk hierbij aan gezondheidsverschillen en jeugdhulp in het Sociaal domein, bouwen en wonen en energietransitie in het Fysiek domein en gemeentefinanciën en openbare orde en veiligheid in het domein Lokaal bestuur en veiligheid.

Ook is er meer ruimte ingeruimd voor nieuws en vindt u er leuke datafeitjes die aansluiten op de actualiteit. Zo ziet de bezoeker bijvoorbeeld in een oogopslag welke nieuwe cijfers waar op de site zijn te vinden.

Functionaliteiten

In de verschillende dashboards zijn indicatoren te vinden die gebruikt kunnen worden voor het monitoren en toetsen van beleid en benchmarking. De dashboards maken het makkelijk om gegevens van verschillende gemeenten naast elkaar te zetten.

Behalve dat er data over gemeenten worden ontsloten via dashboards en rapportages, kunnen gebruikers in de database van Waarstaatjegemeente.nl zelf presentaties, grafieken, kaarten en tabellen maken. Voor eigen gebruik, of om te delen met anderen. De data zijn afkomstig uit verschillende bronnen en onderzoeken, zoals het CBS en andere centrale databronnen.

Steeds meer bezoekers Waarstaatjegemeente.nl

Het dataplatform wordt ontwikkeld door de VNG en is bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe hun gemeente ervoor staat op tal van maatschappelijke thema’s. De toenemende behoefte aan actuele en relevante data die voor beleid gebruikt kunnen worden zien we terug in een stijgende trend van het aantal bezoekers aan Waarstaatjegemeente.nl.

Meer informatie