Een ogenblik geduld a.u.b.

Aanleveren gegevens voor Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein weer van start

door Henri Kaper

Vandaag start voor gemeenten de aanleverperiode voor de gegevens van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). U kunt uw data bij het CBS aanleveren tot en met vrijdag 28 september 2018.

De GMSD geeft aan de hand van de meest recente cijfers een beeld van de situatie en de ontwikkelingen op het sociaal domein. U vindt in de GMSD bijvoorbeeld data over het aantal jongeren met jeugdhulp of het aantal huishoudens met een bijstandsuitkering. Deze data wordt door het CBS gekoppeld en verrijkt met data over bijvoorbeeld demografie. Hierdoor geeft de GMSD ook inzicht in de zogenoemde ‘stapeling’: het aantal huishoudens dat gebruikmaakt van meerdere sociale voorzieningen. 

U vindt de GMSD op Waarstaatjegemeente.nl in het dashboard, het gemeentelijk rapport, het wijkprofiel en de onderliggende database. U kunt hier ook een vergelijking maken met bijvoorbeeld andere gemeenten, uw provincie of heel Nederland. Sinds kort is het ook mogelijk om uw eigen vergelijkingsgebied samen te stellen.

Praktische informatie voor GMSD-coördinatoren

  • In deze aanleverperiode kunt u de Wmo-cijfers en eventueel de kostenbestanden over het eerste halfjaar 2018 aanleveren. Ook kunt u alsnog een (her)aanlevering van de Wmo-cijfers en eventueel de kostenbestanden over het tweede halfjaar van 2017 doen;
  • Een laagdrempelig en praktisch webinar GMSD over alles rondom het aanleverproces vind plaats op dinsdag 11 september om 10.00 uur.
  • Het CBS helpt u graag met alle technische vragen rondom de aanlevering. Het CBS heeft u ook de inlogcodes gestuurd voor het CBS-portaal. De inlogcodes zijn gelijk aan de codes van voorgaande perioden. Heeft u deze codes niet ontvangen? Mailt u dan naar monitorsociaaldomein@cbs.nl. Het doorgeven van een nieuwe GMSD-coördinator kan ook eenvoudig via dit e-mailadres;
  • VNG Realisatie helpt u graag met alle inhoudelijke vragen. Wilt u mee denken over de doorontwikkeling van de GMSD? Heeft u vragen of opmerkingen over de getoonde data van uw gemeente? Stuurt u dan een e-mail naar waarstaatjegemeente@vng.nl of bel naar 070 373 8191;
  • Op de productpagina Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein staat alle achtergrondinformatie, zoals het aanleverprotocol en veelgestelde vragen.

Over Waarstaatjegemeente

Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op deze site vindt u kengetallen van alle 380 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. De ‘dashboards’ maken het makkelijk om gemeenten te vergelijken met elkaar of met regionale en landelijke gemiddelden. Het platform blijkt niet alleen interessant voor gemeenten: de site trok in 2017 ruim 440.000 bezoekers. Om snel thuis te raken op het platform, hebben we twee korte instructievideo’s gemaakt.