Een ogenblik geduld a.u.b.

Waarstaatjegemeente biedt nu ook data over kooptransacties

door Sebastiaan van Delft
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de aanpak van de crisis op de woningmarkt. Een actueel inzicht in de koopsector helpt hierbij. De VNG heeft daarom nieuwe data toegevoegd aan waarstaatjegemeente.nl. Uit deze data blijkt onder meer dat het aantal kooptransacties in het 3e kwartaal van 2023 is gestegen.

Indicatoren

De VNG biedt vanaf het 3kwartaal van 2023 data van Calcasa op gemeenteniveau aan op waarstaatjegemeente.nl. In het dashboard Bouwen en Wonen is een aantal indicatoren opgenomen die de ontwikkelingen in de koopsector weergeven: het aantal kooptransacties van woningen, de gemiddelde koopsom en de gemiddelde koopsom per vierkante meter

Trends

Het dashboard Bouwen en Wonen biedt snel en overzichtelijk inzichten in trends op de markt van koopwoningen. Zo is in de data over het 3kwartaal van 2023 te zien we dat het aantal transacties in Nederland met circa 6% is toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. De grootste stijging onder gemeenten met meer dan 50 transacties per kwartaal zien we terug in de gemeente Wijdemeren waar het aantal transacties vrijwel verdubbelde. De hoogste en de laagste gemiddelde transactieprijs per vierkante meter zijn te vinden in respectievelijk de gemeente Amsterdam en de gemeente Kerkrade.

Waarstaatjegemeente

Op waarstaatjegemeente.nl staan cijfers over alle gemeenten in Nederland op alle belangrijke beleidsterreinen. Het dataplatform is bedoeld voor gemeentebestuurders en ambtenaren, maar is ook geschikt voor andere geïnteresseerden die willen weten hoe hun gemeente ervoor staat op tal van maatschappelijke thema’s.

Dashboards maken het makkelijk om gegevens van verschillende gemeenten naast elkaar te zetten. Behalve dat er data over gemeenten worden ontsloten via dashboards en rapportages, kunnen gebruikers in de database van waarstaatjegemeente.nl zelf presentaties, grafieken, kaarten en tabellen maken. Voor eigen gebruik, of om te delen met anderen.

Calcasa

Calcasa is een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en geavanceerde statistische analyse van onroerend goed voor consumenten, hypotheek- en vastgoedorganisaties. Calcasa waardeert en taxeert onroerend goed met het eigen ontwikkelde Automated Valuation Model (AVM). Daarnaast levert Calcasa vastgoed-, duurzaamheids- en klimaatrisico-informatie aan gemeenten.