Korte videocursus Waarstaatjegemeente: binnen tien minuten weet u bijna alles

09-07-2018
door Henri Kaper

Als makers van het platform Waarstaatjegemeente besteden we veel aandacht aan de begrijpelijkheid en overzichtelijkheid van ons platform. Tegelijkertijd bevat de website veel data op de verschillende beleidsterreinen van gemeenten. Die informatie stellen we daarnaast op verschillende niveaus beschikbaar. Zo zijn er dashboards voor een snel overzicht, maar ook aanvullende rapporten en een uitgebreide database met meer gedetailleerde informatie. Tot slot kan de bezoeker van Waarstaatjegemeente kiezen voor verschillende manieren om die data te presenteren of te downloaden. Al met al kan dat er toch ingewikkeld uitzien, zeker als u het platform niet regelmatig gebruikt.

Stap voor stap

Om de werking en de mogelijkheden van Waarstaatjegemeente te verhelderen, hebben we twee korte video's gemaakt die dit alles stap voor stap in beeld brengen. U vindt de video's onder het kopje 'Rondleiding'. U heeft hier geen inhoudelijke voorkennis voor nodig.

De eerste video maakt u binnen vier minuten vertrouwd met de basis:

De tweede video laat zien welke mogelijkheden Waarstaatjegemeente nog meer biedt en duurt vijfenhalve minuut:

Over Waarstaatjegemeente

Waarstaatjegemeente bundelt, bewerkt en presenteert data van en over gemeenten voor iedereen. Op deze site vindt u kengetallen van alle 380 Nederlandse gemeenten op alle belangrijke beleidsterreinen. Zoals veiligheid, economie, onderwijs, wonen en gezondheid. De dashboards maken het makkelijk om gemeenten te vergelijken met elkaar of met regionale en landelijke gemiddelden. Het platform blijkt niet alleen interessant voor gemeenten: de site trok in 2017 ruim 440.000 bezoekers. Voorbeelden van veelbezochte monitors binnen de website zijn de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein en de Lokale Monitor Wonen.