Digitale volwassenheid gemeente weer gestegen

09-11-2016

Sinds eind oktober zijn de resultaten van het onderzoek ‘Digitale volwassenheid’ (2016) opgenomen in de Monitor Doelgerichte Digitalisering en op Waarstaatjegemeente.nl. De resultaten van het onderzoek naar de volwassenheid van de digitale dienstverlening van gemeenten is een onderdeel van de Monitor Doelgerichte Digitalisering en Waarstaatjegemeente.nl

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, laat zien hoe ver gemeenten al zijn met het inrichten van hun digitale dienstverlening. Welke zaken zijn al digitaal te regelen en welke nog niet.

Uit het onderzoek, dat in 2016 is uitgevoerd, blijkt dat het aantal digitale diensten opnieuw is toegenomen. De algemene trend ten aanzien van digitale volwassenheid is positief:

• 62% van de gemeentelijke diensten zijn digitaal af te nemen (2016). Dat is 6% hoger dan in 2015;
  • 68% van de producten voor burgers wordt digitaal aangeboden. Dit is 9% hoger dan in 2015.
  • De ondernemersproducten scoren met 54% 4% hoger dan in 2015.

Op het onderwerp digitale volwassenheid staat in de Monitor Doelgerichte Digitalisering per gemeente of de  gemeente hoog of laag scoort (omdat het betreffende product wel of niet digitaal aan te vragen is). Scoort een gemeente laag op een product of dienst, dan is ook  te zien hoeveel gemeenten voor dit zelfde product een hoge score hebben. Zo kan een gemeente om advies vragen bij een andere gemeente die hoger scoort.

Tevens wordt per product aangegeven hoeveel gemeenten hetzelfde e-formulieren pakket gebruiken. Hier is dan een mogelijke kans voor hergebruik van het betreffende e-formulier.

Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit of het gebruik van de digitale diensten. Het toont alleen aan hoeveel diensten in een betreffende gemeente digitaal aangeboden worden aan burgers en ondernemers. In de leerkring 'Een gebruikersgerichte website', aangeboden door het kenniscentrum dienstverlening van KING, wordt met name aandacht besteed aan de mogelijkheden om de kwaliteit van de digitale dienstverlening te vergroten.

Bent u benieuwd naar uw score? Stuur een e-mail naar mdd@kinggemeenten.nl. Dan ontvangt u uw eigen Monitor Doelgerichte Digitalisering als pdf in uw mailbox. Al bijna 200 gemeenten hebben inmiddels een abonnement op de Monitor Doelgerichte Digitalisering en krijgen dus elke drie maanden de monitor per e-mail toegestuurd. Kijk ook eens op Waarstaatjegemeente.nl